Örebro – forever in my heart

Igår var jag i min kära födelsestad Örebro för att släppa min bok En del av Sverige. Ja, det var speciellt att just ge ut en bok om HBT och kulturarv i den stad som står för mitt eget kulturarv. Men eftersom jag aldrig levt som lesbisk i Örebro var gårdagen som att binda ihop två olika delar av mitt kulturarv.

För det är ju så. Man kan ha flera kulturarv. Man kan ha det stora, gemensamma, och man kan ha ett mer personligt kulturarv. När jag satt i Radio Örebro igår och pratade snabbt helt utan förberedelser och fick frågan om vad ett kulturarv är så svarade jag på ett sätt som passade just då: mitt kulturarv är att mina anfäder jobbade på skofabrikerna i Örebro. Det är ett sådant svar som uppskattades att man sa till örebroare när jag var ung eftersom Örebro var staden där man gjorde skor. Och man var stolt över den historien.

Men jag har märkt att allt färre sammankopplar Örebro med skor, jag gissar att det har att göra med att tiden går 🙂 Örebro är så mycket mer nu.

Efter min radiomedverkan blev det ciderbubbel och glögg och mingel i RFSL:s lokal. Jag fick skriva dedikationer i böckerna så att pennan glöd. Det var så himla trevligt och jag är jätteglad för att så många kom och firade att boken kommit ut. Flera av de medverkande var där och fick sitt ex och några vill jag fortfarande få kontakt med och tacka med en bok.

Jag hade inte förberett någon tal men kom att prata om mina fyra böcker. Tre av dem har kommit ut och en är i produktion. Den första boken kom 2005 och handlade om att skaffa barn som lesbisk men också om hur vårt samhälle är uppbyggt på en biologistisk grund. När den kom var den radikal. Och nu 11 år senare är den nästan passé.

Sedan skrev jag tillsammans med min fru en bok om Sverigedemokraterna 2010 – för att så få andra rapporterade om dem trots att det var uppenbart att de skulle komma in i riksdagen det året. 2010 känns länge sedan.

Boken som nu kommit ut handlar om historia men den är ändå väldigt 2016. För det är nu vi använder begreppen HBT och HBTQ, eller HBTQI, det gjorde vi inte för 20 år sedan. Och vad säger att vi kommer att använda de begreppen om 20 år? Kanske kommer en tid av avidentifieringspolitik?

Nu hoppas jag att boken blir läst. Finns helt klart en del i boken att diskutera om man är intresserad av identitetspolitik, normkritik och kulturarv.

 

Leave a Reply